Saláták és zöldségételek
A rostdús, nyers étrendnek számos előnye van, beleértve a súlycsökkenést, a szebb bőrt, a jobb emésztést, az energiával való feltöltődést és a jobb égészségi állapotot!

 Tonhalsaláta

Hozzávalók:

  • néhány saláta levél, csipkedve (4-6 db)
  • néhány szál rukkola
  • fél piros paprika
  • egy negyed kisebb fej vöröshagyma
  • 4-5 koktél paradicsom
  • 4-6 db szardella
  • olíva bogyó
  • tonhal 6-8 dkg (sós lében eltett)
  • olívaolaj,
  • citromlé,
  • (himalája) só, bors

Elkészítés:

Rácsipkedjük a saláta leveleket a tányérra, ezután következnek a rukkola levelek. Megszórjuk a picire vágott paprika kockákkal, a vékony szeletekre vágott hagymával, és a negyedelt paradicsommal. Rátesszük a szardellákat, olajbogyót és a tányér közepére halmozzuk a halat. Ezek után ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olíva olajjal, és citromlével.


Fetasajtos paradicsomsaláta

Hozzávalók:

  • 2 paradicsom
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1/2 kígyó uborka
  • 1 kis fej hagyma
  • 10 dkg feta sajt
  • só, bor, bazsalikom

A hozzávalókat felkockázzuk, a hagymát vékony cikkekre vágjuk és mindent összekeverünk. Meglocsoljuk olíva olajjal és a tetejére szórjuk a kockára vágott feta sajtot.


 Friottata az olasz omlett

Hozzávalók:

  • 10 tojás
  • 1 paprika
  • 6 dkg újhagyma
  • 60 ml víz/ tej
  • 10 dkg póréhagyma
  • 5 dkg füstölt sonka
  • 10 dkg édeskömény növény
  • só, bors
  • 5 dkg sajt

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük össze a tojásokat a tejjel/vízzel, sóval, borssal egy nagy tálban. A kockázott zöldségeket és a sonkát, sajtot osszuk el 12 muffin formában, majd óvatosan öntsük hozzá a tojásos egyveleget. Töltsük majdnem tele a formákat. 
Süssükd 25-30 percig.


Férfi kedvenc

Hozzávalók:

  • 5 db főtt tojás
  • 20 dkg bacon
  • 1 kisebb fej saláta
  • 1 zöld paprika
  • 2 nagy uborka
  • 6-8 db koktélparadicsom
  • 2 kanál olívaolaj
  • 2 kanál balzsamecet
  • 1 teáskanál mustár
  • (himalája) só, bors

Elkészítés:

A tojásokat megfőzzük, közben a zöldségeket megtisztítjuk és apróra vagdossuk. A bacont megsütjük, a zöldségeket egy tálba tesszük. Az olívaolajat, a balzsamecetet és a mustárt összekeverjük, ráöntjük a salátára. A tojásokat felvagdossuk és belekeverjük a salátába, majd sózzuk, borsozzuk és a tetejére szórjuk a bacont.


Joghurtos káposztasaláta

Hozzávalók:

  • 1 db kis tojássárgája
  • 2 ek joghurt
  • 1-2 ek citromlé
  • 4-6 ek olaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 12 dkg zellergumó
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db kis kígyóuborka
  • 10 dkg gyalult vörös káposzta
  • 4 ek dióbél
  • 1-2 ek fenyőmag
  • kapor a díszítéshez (fagyasztott is jó)

Elkészítés:

Az öntethez a tojássárgáját elkeverjük a citromlével, majd cseppenként beledolgozzuk az olajat, és sóval, borssal ízesítjük. A meghámozott zellert és sárgarépát csíkokra metéljük, a hosszában félbevágott uborkát vékonyan felszeleteljük. Az előkészített hozzávalókat a káposztához adjuk, majd összeforgatjuk az öntettel és 10 percig állni hagyjuk. A salátát adagonként tányérokra szedjük, és megszórjuk a tetszés szerint durvára vágott dióval, valamint a fenyőmaggal. Tetszés szerint kaporral díszíthetjük.


Szivárvány saláta

Hozzávalók:

  • 40 dkg csirkemell filé, felkockázva
  • 1 ek kókuszzsír
  • só, bors
  • csili
  • oregánó
  • 8 dkg vegyes zöldsaláta keverék
  • 2 ek. retekcsíra
  • 10-12 db koktélparadicsom
  • 5 dkg csípős paprikával eltett fekete olajbogyó
  • 1-2 ek extra szűz olíva olaj
  • 1 ek balzsamecet

Elkészítés:

A csirkemell kockákat sóval, borssal, csilivel, oregánóval fűszerezzük és a kókuszzsíron megpirítjuk. A salátaalapra szórjuk a csírát, a paradicsomot, az olajbogyót, és meghintjük az olajjal és ecettel. A csirkével a tetején tálaljuk.


Napsaláta

Hozzávalók:

  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 2 kígyóuborka
  • 6 sárga paprika
  • 2 paradicsompaprika
  • 8+1 közepes paradicsom
  • 4 főtt tojás
  • 20 dkg trappista sajt reszelve
  • 1 teáskanál só

    Az öntethez:

  • 4,5 dl tejföl
  • 25 dkg félzsíros túró
  • 1 tojássárgája
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • 4 nagyobb gerezd fokhagyma reszelve

Elkészítés:

A zöldségeket fél centis kockákra vágjuk, majd besózzuk. 20 perc elteltével a levet leszűrjük róla. A 4 főtt tojást két szelet kivételével szintén kockákra vágjuk, és a salátába keverjük. A reszelt fokhagymára ráöntjük az olajat, és kikeverjük. Utána a túrót, a tejfölt, a tojássárgáját hozzáadjuk, és összedolgozzuk. A túró kissé darabos lehet az öntetben, végül ételízesítővel ízesítjük. Ráöntjük a felkockázott zöldségre és elkeverjük. A tetejére reszeljük a sajtot, majd rátesszük a két karika tojást, és napsugárként a cikkekre vágott paradicsomot. Bármely sült vagy grillezett húshoz finom, de ha gépsonkát keverünk a zöldséghez, önálló fogásként is remek.


 Zöldségsaláta sajttal és kefírrel

Hozzávalók:

  • 20 dkg retek 40 dkg alma
  • 20 dkg sárgarépa
  • 4 dl kefír
  • só, édesítőszer, zöldfűszerek
  • 12 dkg köményes sajt

Elkészítés:

A retket lereszeljük, besózzuk és állni hagyjuk. Az almát, sárgarépát szintén lereszeljük,
és összekeverjük a kicsit kinyomkodott retekkel.
A kefírből öntetet készítünk, amit ízesítünk sóval, édesítőszerrel, zöldfűszerekkel.
A salátaféléket egy tálba tesszük, ráöntjük az öntetet és óvatosan összekeverjük.
Lehűtve tároljuk.


Tojással töltött paradicsom

Hozzávalók:

  • 2 paradicsom
  • 3 teáskanál vaj
  • 3 tojás
  • pici só, bors
  • 1 kockázott hagyma

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vágjuk le a paradicsomok tetejét, majd kanalazzuk ki a belsejét. A tepsit béleljük ki sütőpapírral és tegyük rá a paradicsomokat. 1 teáskanál vajat tegyünk mindegyikbe, majd rá egy nyers tojást Sózzuk, borsozzuk és süssük 25-30 percig. Ha kész, szórjuk meg hagymával a tetejét. Melegen tálaljuk.


Parmezános sonka saláta

Hozzávalók:

  • 3 paradicsom
  • 2 újhagyma
  • 1 kígyó uborka
  • 6-8 db szárított paradicsom
  • 6-10 db jégsaláta levél
  • 15 dkg sonka
  • parmezán szeletkék

Elkészítése:

15 dkg jófajta sonkát kis olíva olajon megpirítunk, majd hagyjuk kihűlni. A többi hozzávalót felvágjuk: a paradicsomot, hámozott uborkát kockázzuk, az újhagymát vékony karikákra szeleteljük, a szárított paradicsomot szintén kockákra vágjuk. A parmezán szeleteket zöldség hámozóval tudjuk a legszebben lehántani a sajtról. A salátát vághatjuk, téphetjük, kedvünk szerint. Mindent összekeverünk, a sonka alól az olajat se felejtsük el a salátához adni, valamint a szárított paradicsom olajából is adhatunk a salátához pár evőkanállal. A legvégén még szórjunk a saláta tetejére néhány szelet sajtot. Bármilyen finom, zöld saláta remekül illik ehhez a recepthez.